Wie is Filmdokter?

Good films make your life better

Bovenstaande zou mijn lijfspreuk kunnen zijn. Zolang als ik me kan herinneren, stroomt het goedaardig virus genaamd filmliefde door mijn aderen. Mijn eerste bezoek aan de heilige tempel genaamd de cinema is in mijn geheugen gegrift. Februari 1991. Locatie was de Euro Cinema aan de Keizersgracht in Eindhoven (tegenwoordig LAB-1). Ik zie mezelf nog tussen pa en ma de met roodfluweel tapijt gedecoreerde lobby binnenstappen. De film was Teenage Mutant Ninja Turtles. Niet eentje die de filmboeken in is gegaan als een instant-klassieker. Maar voor de kleine Twan leek de hemel zich te openen toen die enorme gordijnen opzij schoven en het immense witte doek tevoorschijn kwam.

De daaropvolgende jaren had ik het geluk dat mijn ouders mijn prille liefde voor film erkenden en me uitlegden waar dat magische apparaat genaamd videorecorder voor diende. Wekelijks reed ik met mijn pa naar de dichtstbijzijnde videotheek om de VHS-band van een jaren ’80 actiefilm te huren. Man o man, wat was dat genieten geblazen!

Sinds mijn tienerjaren heeft mijn liefde voor en kennis van film zich in letterlijk alle windrichtingen verspreid. Van jaren ’30 Hollywood gangsterfilms tot de hedendaagse Latijns-Amerikaanse cinema, van subgenre films als spaghettiwesterns en neo-noir tot de meest recente mainstream films van Nolan of Spielberg. Hierbij is mijn fascinatie en kennis vooral gericht op de rijke geschiedenis van film (in de meest breedste zin van het woord) en de esthetische analyse van films (oftewel, hoe worden elementen als camera, geluid en montage ingezet om een verhaal te vertellen).

Naast het kijken naar en lezen over film is er wat mij betreft maar één activiteit nog mooier: praten over film met medecinefielen. Dat doet ik in mijn colleges met studenten en met filmhuisbezoekers na een masterclass. Hopelijk zie ik jou daar binnenkort ook eens! 

See you at the movies!